046 8913372 oh2aav@vantaanradioamatoorit.fi

Kriisiajan siviiliviestintä

Laaja-alaiset ja pitkät sähkökatkot ovat yhteiskunnan toimivuuden suurimpia uhkia. Jokaisen perheen kannattaa miettiä miten kyseisiin tilanteisiin voidaan varautua.

Radioharrastajien valmius viestintään on erittäin hyvä, koska radiopuhelimet eivät tarvitse kaupallista osapuolta toimiakseen. Vantaan Radioamatööreillä on varauduttu näihin tilanteisiin varavirralla ja generaattoreilla.

Radioamatöörin lyhyt neuvo langattoman viestinnän toteuttamiseen kriisiaikoina

On kahdenlaisia käyttövarmoja radiopuhelimia mitkä eivät tarvitse viranomaisten lupaa.

RHA68-radiopuhelimet 67-72 MHz

Nykyisellään luvasta vapautetuissa RHA68-radiopuhelimissa on maksimissaan 26 kanavaa ja 5W lähetystehoa. Antennia vaihtamalla ne saadaan kytkettyä myös ajoneuvo- ja tukiasemakäyttöön. Valikoimista löytyy myös tehokkaampia 25w autokoneita. Käsiradiolla päästään 5-10km yhteysväleihin ja tehokkaalla autokoneella, hyvällä antennilla useisiin kymmeniin kilometreihin.

Vantaalla on valittu RHA68 puhelimien yleiseksi puhekanavaksi 71,175MHz FM joka on metsästysradioissa yleisesti kanava 24.

RHA68 taajuuksilla yleinen kutsukanava on 71,100MHz FM kanava 12.

Molemmilla taajuuksilla alkaa epäviralliset kokeilut 4.10.2022 perjantai iltaisin klo 19:00 eteenpäin.

Max teho 25W. Kaikki mukaan kokeilemaan laitteita.

LA-radiopuhelin (eli lyhytaaltoradiopuhelin, lyhyemmin LA-puhelin tai ”lälläri”)

On puhekielen yleisnimitys luvasta vapautetuille 27 MHz:n lyhytaaltoalueella toimiville radiopuhelimille, jotka useimmiten asennetaan ajoneuvoon tai kiinteämmin tukiasemaksi. Käytössä on 23 tai 40 kanavaa. Suositeltu radio on 40 kanavainen.

LA-puhelimien kantama on yleensä noin 5–50 kilometriä olosuhteista ja laitteista riippuen. Muun muassa niin sanotulla hyvällä radiokelillä kantama saattaa olla jopa 1 000–2 000 kilometriä.

Nykyään suosittuja kämmenenkokoisia PMR446-puhelimia ei pidä sekoittaa LA- ja RHA68-puhelimiin. PMR446-puhelimet kantavat yleensä enintään kolme kilometriä ja toimivat 446 MHz:n taajuusalueella jaetusti muun muassa itkuhälyttimien kanssa. Nämä eivät ole varsinaisesti kriisiajan puhelimiksi soveltuvia laitteita.